Historiaa
Vähänkyrön Viesti ry
Vähänkyrön Viesti on toiminut yli 80 vuoden ajan. Voimistelu- ja urheiluseura Vähänkyrön Viesti perustettiin 10. huhtikuuta 1938 ja rekisteröitiin 1. lokakuuta samana vuonna. Kolme kuukautta perustamisen jälkeen seuralla oli 117 jäsentä, joista suurin osa oli ajan hengen mukaisesti miehiä. Viesti liittyi SVUL:n erikoisliittoihin tammikuussa 1939, jolloin suurin osa jäsenistä liittyi Urheiluliittoon. Osa löysi paikkansa myös pesäpallo-, hiihto-, nyrkkeily- tai poikaurheiluliitoista.
Toinen maailmansota keskeytti seuran hyvään vauhtiin päässeen toiminnan ymmärrettävistä syistä. Muutamien hiljaisempien vuosien jälkeen alkoi uusi nousu. Sodan jälkeiset ensimmäiset Suurkisat järjestettiin Helsingissä vuonna 1947, ja niistä muodostui nuorison tärkeä kohtaamispaikka. Vähänkyrön Viestiä edusti näyttävä joukko nuoria naisia, miehiä, poikia ja tyttöjä. Heidän "peräänkatsojinaan" toimivat Tauno Aho ja Irja Saarnama.
Miesten pesäpallojoukkue nousi maakuntasarjaan 1940-luvun lopulla. Valmennuksesta vastasi Tauno Aho, joka oli edellisenä vuonna lahjoittanut Viestille Helsingin Pallonlyöjiltä muistoksi saamansa mailan. Tarkoituksena oli, että "Tanen maila" kiertäisi Viestin järjestämien nuorisoseurojen välisten pesäpallo-otteluiden palkintona. Olisikin mielenkiintoista tietää, missä "Tanen maila" nykyään on.
1950-luvun merkittävimpiä saavutuksia olivat Kyrölän kentän kunnostus ja siirtyminen Viestin omistukseen sekä Huvikeskuksen rakentaminen kauniiseen Kyrönjokimaisemaan. Huvikeskus oli todellinen esimerkki Viestin kökkätyöstä — tanssipaviljonkia rakentamassa oli koko Vähäkyrö. Urakan päätteeksi VäVi sai viettää 20-vuotisjuhlaansa omissa tiloissaan. Huvikeskusta on sittemmin korjattu ja laajennettu useaan otteeseen.
Urheilumajan toiminta käynnistyi 1950-luvun loppupuolella, kun Tenho Tuominen vuokrasi VäVi:lle maa-alueen Saarenpäästä. Seuraavana vuonna alueelle rakennettiin hiihto- ja urheilumaja. 1980-luvun alussa koottiin voimat jälleen yhteen: rakennuspuuta kerättiin ja kökkämiehet eri kyliltä laajensivat urheilumajan nykyiseen laajuuteensa.
Kunnan rakentama uusi urheilukenttä vanhan Kyrölän kentän kupeessa tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet yleisurheilijoille ja jalkapalloilijoille kehittää taitojaan ja kasvattaa tulevia urheilevia sukupolvia. Uuden kentän myötä yleisurheilu nousi jälleen Viestin kärkilajiksi, ja nuoret pikajuoksijat toivat seuralle ja kotikunnalle kultaa ja kunniaa.
1990-luvun haasteena oli yleinen vapaa-ajan lisääntyminen. Viesti vastasi tähän tarjoamalla kuntalaisille monipuolisia mahdollisuuksia liikuntaan ja urheiluun. Vuosikymmen käynnistyi näyttävästi Suomen Suurkisoilla Helsingissä, jonne Vähänkyröstä osallistui satapäinen joukko lentopalloilijoita, painijoita ja tanssijoita.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Viestissä on toiminut yhdeksän jaostoa. Välillä voimailujaosto toimi itsenäisesti, mutta se yhdistettiin tarkoituksenmukaisuuden vuoksi painijaoston kanssa. Talousvaliokunta oli vielä 1980-luvulla aktiivinen, mutta 1990-luvulla sen tehtävät liitettiin johtokunnan vastuulle.
Vaikka taloudelliset ja henkiset voimavarat ovat lama-aikoina olleet koetuksella, VäVi:n urheilu on pysynyt otsikoissa sekä SM- että piiritasolla. Viimeisimpinä vuosikymmeninä seuran lentopalloilijat ja ampujat ovat saavuttaneet SM-mitaleita. Juniorit ovat menestyneet erityisesti lentopallossa ja seniorit ammunnassa. Viesti on saanut laajaa tunnustusta erityisesti lentopallon juniorityöstään.

Vähänkyrön Viestin 80-vuotis juhlapuhe
80-vuotias Vähänkyrön Viesti 07.10.2018( 5.10)
Arvoisa yleisö, toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi tähän Vähänkyrön Viestin 80-vuotisjuhlaan. En olisi uskonut 20 vuotta sitten, että olisin tänäkin päivänä toivottamassa teitätervetulleeksi juhlaamme ja pitämässä tätä tervehdyspuhetta. Silloin olin luvannut olla vain yhden vuoden puheenjohtajana ja niitä vuosia on kohta kulunut 21 vuotta, mutta nyt on menossa viimeinen vuosi puheenjohtajana.
Näiden puheenjohtajavuosien aikana olen saanut seurata läheltä eri urheilumuodoissa tapahtunutta muutosta. Mennyt jakso on ollut itselleni hyvinkin antoisaa aikaa. On tietysti totta, että puheenjohtajuuteen liittyvät tehtävät ovat vieneet omaa vapaa-aikaani, toisinaan hyvinkin paljon. Kun lisäksi olen hoitanut seuran kirjanpidon, niin olen tietänyt tasan tarkkaan, miten seuralla ja sen jaostoilla menee. Olen ollut niin sanotusti ajan hermolla. Ei ole tarvinnut miettiä ja pelätä yllätyksiä. Ja hyvinhän Viestillä menee, ei ole lainoja, mutta tuhlailuunkaan ei ole mahdollisuuksia tai aihetta.
Kun Vähänkyrön Viesti perustettiin vuonna 1938, niin silloin lajivalikoimaan kuului vain neljä eli hiihto, pesäpallo, nyrkkeily ja yleisurheilu. Hyvin pian mukaan tuli paini. Vuosien kuluessa toiminta on laajentunut niin, että jaostoja on nykyisin yhdeksän, joista tosin kaksi on tällä hetkellä hyvin pienellä toiminnolla.
Kun kesän aikana olen selaillut seuran kahdenkymmen viimeisimmän vuoden ajalta toimintakertomuksia, niin olen todennut, että paljon jaostoissa on tapahtunut henkilömuutoksia, mutta on siellä myös pitkänlinjan sitoutuneisuutta. On jäseninä samoja henkilöitä kuin 10 vuotta sitten, jolloin vietettiin 70-vuotisjuhlia. On toisaalta tietysti sellaisiakin jaostoja, joissa vaihtuvuus on ollut erittäin runsasta. Mutta olipa jaoston historia millainen hyvänsä, niin aina toivotamme uudet henkilöt ideoineen ja ajatuksineen tervetulleiksi toimintaamme mukaan.
Menestymiset eri jaostoissa ovat vaihdelleet vuosittain suurestikin. Ampujat ovat olleet kestomenestyjiä. Yleisurheilussa ovat nuoret urheilijat menestyneet omassa ikäluokassaan ja tehneet ikäluokkansa SM-ennätyksiä. Ampumahiihdossa nuorten sarjoissa on tullut menestystä. Pesäpallossa B-tytöt pelasivat tänä syksynä SM- pronssista ja miehet Ykköspesiksessä pääsystä superpesiksen karsintaan. Tässä on vain muutamia esimerkkeinä. Menestyminen tai lajin suosio muuttuvat aaltoliikkeen tavoin; joskus ollaan aallon pohjalla, sieltä voidaan nousta taas ylös ja omalla panoksellamme voimme vaikuttaa siihen, koska ja kuinka nopeasti nousemme. Erittäin mukavaa on ollut huomata, että junioriurheilijoita on tullut mukaan runsaasti eri urheilulajeihin.
Vähässäkyrössä elää vielä aktiivinen talkootoiminta. Sen turvin saadaan isommatkin hankkeet ja tapahtumat onnistumaan. Kymmenisen vuotta sitten aloitettiin kuntoratahankkeen suunnittelu. Vuonna 2009 hanke aloitettiin ja kuntorata rakentui urheilumajan läheisyyteen 3 vuoden aikana Yhyres -yhdistyksen avustuksella ja pääasiassa talkooväen voimin. Sen jälkeen on urheilumajaa kunnostettu niin sisältä kuin ulkoakin. Paljon on kertynyt talkootunteja, että nämäkin hankkeet saatiin valmiiksi. Tietysti tässä vuosien varrella on ollut lukuisia muita hankkeita ja niissä on tarvittu uutteraa talkooväkeä, jotta suunnitelmat ovat toteutuneet. Valmentajat, huoltajat, tuomarit, kirjurit, lippujen ja kioskin myyjät, jaostojen jäsenet sekä monet muut tekevät pyyteetöntä ja arvokasta työtä urheilijoiden eteen. Ja tietenkin ilman korvausta eli hekin ovat talkoolaisia, joskaan sitä ei aina sellaisena huomata tai ajatella. Vaikka talkoolaisten panos on toiminnan tärkeä kulmakivi, niin ilman sponsoreitten tukea ei tänä päivänä pyöritettäisi Viestin kaltaista urheiluseuraa. Toiminta ei pyöri pelkästään talkoovoimin, siihen tarvitaan välineitä, tarvikkeita, palveluita ja tietenkin rahaa. Tässä yhteydessä haluan esittää lämpimät kiitokset kaikille talkootyötä eri muodoissaan tehneille ja tekeville sekä sponsoreillemme panoksestanne Viestin toimintaan.
Viesti haluaa tarjota liikunnallisia mahdollisuuksia ja virikkeitä kaikille Vähänkyrön alueen asukkaille. Me VäVi:ssä toivomme, että jokainen, olipa sitten minkä ikäinen tahansa, löytäisi itselleen kiinnostavan harrastuskohteen liikunnan ja urheilun parista. Haluamme olla edelleen kehittämässä ja luomassa sellaisia olosuhteita, että kerran syttynyt harrastus säilyisi vuodesta toiseen. Vähänkyrön Viestin saavuttama 80 vuoden ikä osoittaa, että Vähässäkyrössä on ollut ja on vieläkin aktiivista liikunta- ja urheiluharrastusta. Vaikka yhteiskuntarakenteet ovat muuttuneet, tarve paikalliselle, kotoisalle urheiluseuralle on säilynyt ja säilyy edelleenkin tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Vaikka nyt juhlistamme ja muistelemme menneitä 80 vuotta, niin ne omalta osaltaan ovat luomassa vankkaa pohjaa VäVi:n virkeälle tulevaisuudelle seuraavien vuosien ja vuosikymmenten ajalle.
Hannele Taanonen